Leiding geven in het zwembad

Werk je  al enige jaren in het zwembad? Krijg je stap voor stap nieuwe, coördinerende en leidinggevende taken? Wil je graag een volgende stap in je werk maken?  Dan is de opleiding Leiding geven in het zwembad iets voor jou! De volgende opleiding start op maandag 15 oktober 2018 in Driebergen. De overige data zijn:  5 en 26 november, 17 december 2018 en 14 januari 2019. Het examen vindt plaats in februari 2019.

schermafbeelding-2016-09-12-om-13-44-44

 

 

 

Meer weten? Op vrijdag 5 oktober om 10.00 uur is er een online-meeting met informatie over deze opleiding waar je ook al je vragen kunt stellen. Wil je aanwezig zijn? Stuur een e-mail met als onderwerp online-meeting en je krijgt een link  toegestuurd.

Doel

Na de opleiding ben je in staat een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van kwaliteit, verandering en vernieuwing in je eigen organisatie, dit projectmatig uit te werken en je team aan te sturen om ook daadwerkelijk resultaat te behalen. Je hebt jezelf leren kennen en de belangrijkste competenties van een leidinggevende (verder) ontwikkeld.

Voor wie?

De opleiding is bestemd voor allround zwembadmedewerkers die al enige jaren in het zwembad werken en (willen) doorgroeien in een coördinerende of leidinggevende functie.

Uitgangspunten

 • De opleiding sluit aan bij de dagelijkse praktijk, je persoonlijke ontwikkeling  (als leidinggevende) staat centraal.
 • Een goede leidinggevende in het zwembad is o.a. kwaliteitsgericht, klantgericht, gericht op samenwerking, heeft mensenkennis en zelfkennis. Tijdens de opleiding word je continu gestimuleerd te reflecteren op je eigen gedrag.
 • Een belangrijk accent in de opleiding is het ontwikkelen van kwaliteit. Je gaat aan de slag met een verandering of vernieuwing in je organisatie. Trends en maatschappelijke ontwikkelingen zijn daarbij van groot belang.
 • Je werkt in de opleiding aan een project, gericht op een ontwikkeling, verbetering of vernieuwing  in je eigen accommodatie. Dit plan presenteer je aan het eind van de opleiding. Hiervoor wordt(en) je leidinggevende en/of collega’s uitgenodigd.
 • In de opleiding oefen je communicatieve vaardigheden zoals feedback geven en ontvangen, luisteren, coachen en motiveren. De communicatie staat in het teken om je teamleden te motiveren om datgene dat jullie hebben afgesproken ook daadwerkelijk uit te voeren.

Inhoud en onderwerpen

De opleiding is opgebouwd rond drie belangrijke kerntaken:

 • Leiding geven aan medewerkers (o.a. communiceren, motiveren)
 • Projectmatig werken aan kwaliteit
 • Persoonlijke ontwikkeling en (jezelf) presenteren

Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a.:

 • Visie op leiding geven
 • Wie ben jij? Op zoek naar je persoonlijke voorkeuren en kwaliteiten
 • Gespreksvoering en effectief vergaderen
 • Situationeel leiding geven (instrueren, coachen, motiveren en delegeren)
 • Onderzoek doen naar kwaliteit
 • Doelen stellen
 • Oplossingen zoeken door creatief denken
 • Veranderingen voorbereiden en invoeren (plan van aanpak maken).

Aanpak

Je wordt in de opleiding gestimuleerd om actief te leren. De theorie lees je thuis in het boek dat bij de opleiding hoort. Tijdens de bijeenkomsten oefen je verschillende vaardigheden, denk je mee of discussieer je met andere deelnemers. Na de bijeenkomst oefen je het geleerde in je eigen werksituatie. De opbouw van de opleiding zorgt er voor dat je stap voor stap werkt aan de ontwikkeling van een verbetering of verandering in je eigen organisatie. Je betrekt daarbij ook je eigen team.

Examen

Je kunt de opleiding afronden met een examen dat leidt tot het certificaat ‘Leiding geven in het zwembad’ (van de Nationale Raad Zwemveiligheid). Je moet dan aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Oefenen in je eigen werksituatie (‘stage’) met feedback geven, verschillende gesprekken voeren, een werkoverleg voorzitten en hiervan een reflectieverslag maken dat voldoende wordt beoordeeld
 • Een project opzetten en voorbereiden en dit uitwerken in een projectverslag dat voldoende wordt beoordeeld
 • Een voldoende halen op een kennistoets met vragen over de inhoud van het boek ‘Leiding geven in het zwembad’
 • Een voldoende halen op de presentatie van het project aan mededeelnemers en het beantwoorden van vragen (uit het publiek en van examinatoren).

Groepsgrootte

De minimale groepsgrootte voor deze opleiding is 5 deelnemers. Maximaal kunnen 12 deelnemers meedoen.

Opleidingsduur en data

De totale opleiding duurt 5 dagen, van 09.00 tot 16.30 uur. De volgende opleiding start op maandag 15 oktober 2018 in Driebergen (er is nog plaats). De overige data zijn:  5, 26 november en 17 december 2018 en 14 januari 2019.  Het examen is in februari 2019.

De deelnemersprijs is € 1195,- (exclusief 21% btw). Dit bedrag is inclusief koffie, thee en lunch tijdens de bijeenkomsten, het boek ‘Leiding geven in het zwembad’ en ander cursusmateriaal. De examenkosten zijn € 100,- per persoon (inclusief btw).

Deze opleiding is erkend door KIKK en komt in aanmerking voor de regeling Subsidie Educatief Verlof.

BewarenBewaren