Effectieve feedback in de zwemles

Feedback tijdens de zwemles is van groot belang. Goede feedback draagt bij aan de ontwikkeling van zelfvertrouwen van kinderen en zorgt ervoor dat er sneller wordt geleerd. Maar wat is goede feedback dan? Daarover gaat deze training.

  • Je hebt inzicht in de relatie tussen feedback, zelfvertrouwen en leerresultaat
  • Je ontvangt handvatten om feedback te gebruiken voor de ontwikkeling van een positief leerklimaat
  • Je leert foutenanalyses te gebruiken om effectieve feedback te geven
  • Je wisselt actief ervaringen uit met vijf tot twintig collega-lesgevers en leert van elkaar
  • Je komt op een creatieve manier ‘in beweging’ en geeft vanaf deze dag anders feedback dan je gewend bent.

Voor wie?

Deze training is bestemd voor allround zwembadmedewerkers die al enkele jaren zwemles geven. Die open en nieuwsgierig zijn. Die er van houden om kritisch na te denken over hun eigen rol als lesgever. Die steeds blijven zoeken naar mogelijkheden om zwemlessen leuker en effectiever te maken. Zodat ieder kind in de les succes en plezier beleeft.

Inhoud van de dag

Nieuwe ontwikkelingen en achtergronden over feedback worden gepresenteerd. We gaan in op de effecten van feedback, feedback tijdens de verschillende fasen van het motorisch leren en de manieren waarop je feedback kunt formuleren. Je staat stil bij de manier waarop je gewend bent feedback te geven tijdens de zwemlessen. Het principe ‘wat het kind doet is goed. En het kan natuurlijk altijd nog beter!’ wordt geïntroduceerd. Je oefent met het geven van positieve feedback. We bespreken aanwijzingen en feedback, gebaseerd op foutenanalyses voor de belangrijkste basiselementen van het Zwem-ABC.

Aan het eind van de training:

  • Is je kennis over feedback in het leerproces vergroot
  • Ken je het effect van feedback op het zelfvertrouwen
  • Weet je op welke manieren je feedback kunt formuleren om het leerresultaat te bevorderen
  • Ben je in staat feedback positief te formuleren en te formuleren als uitdaging
  • Weet je welke aanwijzingen en feedback je kunt geven bij te water gaan, onder water gaan, leren drijven, de kopsprong, de enkelvoudige rugslag, schoolslag, rug- en borstcrawl.

Wanneer? 

De training begint om 09.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. De training wordt ook ‘op maat’ gemaakt voor een eigen, zelf samengesteld, team van deelnemers.

Deze training is erkend door het Sociaal Fonds Recreatie en komt in aanmerking voor de regeling Subsidie Educatief Verlof.